CONCERTEN 2023-2024

  
 
 
Programma 2023-2024 
 

van de Stichting Concerten Hellevoetsluis 
 

Concertserie ‘Hellevoet Klassiek’ 

 
Concertdata: 

1 oktober 2023 
 
5 november 2023
 
17 december 2023
 
14 januari 2024
 
11 februari 2024
 
 24 maart 2024
 
Uit te voeren werken worden later bekend gemaakt. Verdere informatie over de programmering, toegangsprijzen en het aanmelden als donateur, vindt u op www.hellevoetklassiek.nl
 
 
1 oktober 2023 – Pianoduo Scholtes & Janssens / Pianoduo

Lestari Scholtes (1984) en Gwylim Janssens (1985) vormen sinds 2003 een pianoduo. Vandaag de dag worden zij erkend als één van de meest vooraanstaande pianoduo’s van hun generatie. Hun debuut in Carnegie Hall in mei 2009 werd geprezen als ‘het hadden net zo goed 25 of 30 vingers kunnen zijn, zo groots en samengesmolten was hun klank. Subliem duo in topvorm'. In mei 2012 keerde het duo met veel succes terug in Carnegie Hall. De Amerikaanse pers schreef over hun uitvoering van Stravinsky’s Petroesjka: "Superb teamwork – two as one – with excellent, turn-on-a-dime transitions between episodes”.

Het duo trad op in 30 landen over de hele wereld, in Europa, de Verenigde Staten, Nederlandse Antillen, Dubai, Zimbabwe, Ethiopië, Chili, Bolivia, Mongolië, Thailand, Vietnam, Cambodja, Singapore, Brunei, Maleisië, Indonesië, Myanmar, Zuid-Korea, China en Japan. Hun concerten zijn zowel in het binnen- als buitenland uitgezonden op televisie en radio, waaronder Radio4, BBC3, Kol Hamusica (Israël) en Klara. Het duo was te beluisteren op diverse festivals, waaronder het Festival of Bath, Grachtenfestival Amsterdam, TonLagen-Dresdner Festival der zeitgenössischen Musik, Braunlage Maikonzerte, Basilica Festival van Vlaanderen, Klevische Klaviersommer, Almere Kamermuziekfestival, Festival Classique, Tengiz Amirejibi International Music Festival en het International Piano Duo Festival Polen. Het duo trad op met vele orkesten, waaronder het Rotterdams Philharmonisch Orkest, Residentie Orkest, Brabants Orkest, Israel Symphony Orchestra, Sinfonia Rotterdam en het re:orchestra. Toekomstige projecten leiden hen naar onder andere China, Mexico, Indonesië, Cambodja en Italië. In het seizoen 2019-2020 concerteert het duo met o.a. het Rotterdams Philharmonisch Orkest, de Wiener Kammersymphonie en het Groot Omroepkoor.

Het duo was winnaar diverse nationale en internationale concoursen voor pianoduo en kamermuziek, van onder meer het prestigieuze Vriendenkrans Concours (2010), het Concours Musical de France (2010), het Internationale Kamermuziek Concours Almere 2009 en IBLA Grand Prize International Music Competition (2008) en werd in 2010 uitgeroepen tot Radio 4 Talent van het Jaar. Verdere prijzen wonnen zij bij het 'Allegro Vivo' pianoconcours in San Marino (2009), Torneo Internazionale di Musica (Italië, 2009), en de Web Concert Hall Competition (2011). Lestari en Gwylim zijn juryleden bij de jaarlijkse IBLA Grand Prize International Music Competition te Sicilië, Italië. Ze gaven masterclasses aan diverse conservatoria in Europa, de Verenigde Staten, Zuid-Amerika, Azië en Afrika. 

Het duo is initiatiefnemer en artistiek leider van het Pianoduo Festival Amsterdam, een van de weinige pianoduofestivals ter wereld, dat sinds 2013 jaarlijks wordt gehouden. Sinds 2016 organiseert het duo een tweede festival, het jaarlijkse Kamermuziekfestival Schoorl in het Pinksterweekeind. 

Als pianoduo studeerden zij bij het vermaarde pianoduo Gil Garburg en Sivan Silver aan de Hochschule für Musik, Theater und Medien in Hannover. Beide studeerden cum laude af voor hun conservatoriumopleiding: Lestari studeerde solistisch bij Jan Wijn aan het Conservatorium van Amsterdam, Gwylim bij Bart van de Roer aan het Codarts Conservatorium in Rotterdam. Samen hebben zij vele masterclasses gevolgd bij onder meer Nikolai Petrov, Alexander Tamir, Jean-Yves Thibaudet, Menahem Pressler, Victor Derevianko, Alon Goldstein, Peter Takács, Paul Lewis, Jean-Bernard Pommier en vele anderen. In November 2010 kwam hun debuut-CD uit met werken van Rachmaninoff, Debussy en Ravel, onder het label van QuattroLive. In mei 2014 kwam hun tweede cd ‘Paris!’ uit bij Etcetera

Records met werken van Stravinsky, Debussy en Ravel. Deze cd werd zeer lovend ontvangen door pers en publiek, waaronder met een Luister10 en een 5-sterren recensie in het Nederlands Dagblad. Hun volgende release staat gepland voor januari 2021.5 november 2023 – Dianto Reed Quintet / Kamermuziekensemble

IDENTIDADES La magia del Duende by Dianto Reed Quintet Duende is een begrip dat moeilijk in woorden is te vangen.

Het is niet ‘tastbaar’, maar je kunt het wel voelen of ervaren. Het heeft associaties met Spaanse kunst, en refereert aan de magie die een geslaagde uitvoering uit het niets kan oproepen. Duende is niet verbonden met ratio en verstand, maar met emoties die een artiest oproept bij het publiek. Ons doel met Identidades is om dat gevoel van Duende bij onze concerten op te roepen. De muziek omspant een periode die begint bij de Spaanse Renaissance en eindigt in de twintigste eeuw. Niet alleen bekende, populaire en folkloristische muziek komt aan bod, maar ook Spaanse muziek die zelden wordt uitgevoerd in Nederland. Het enige niet-Spaanse werk op het programma is van Primo Ish-Hurwitz. Hij baseerde zijn werk op El amor brujo en werkt in drie delen langzaam toe naar het laatste werk van dit concert. De drie delen zijn verdeeld over het programma. Het contrast met de overige werken is groot, hoewel er ook Spaanse motieven in opduiken. Je zou ook kunnen zeggen dat de drie delen een scharnierfunctie hebben tussen de Spaanse en de Nederlandse cultuur. Identidades is niet een muzikaal gegeven, maar een ‘voorstelling’ in de brede zin van het woord. Het combineert muziek met een concrete perspectief- schildering, en fragmenten van een verhandeling uit 1933 van de Spaanse Dichter en toneelschrijver Federico García Lorca, ‘Juego y Teoría del Duende’, waarin hij zijn visie op Duende ontvouwt. Zijn gedichten reflecteren op de tragiek van het leven en hebben een krachtige sociale boodschap. Een terugkerend thema is het leven van zigeuners in contrast met dat van de Spaanse middenklasse. In ‘Juego y Teoría del Duende’, verwoordt hij dat alles op een lyrische en poëtische wijze. 
 
17 december 2023 – Combattimento Kwintet / Barokmuziek


14 januari 2024 – Trio C tot de Derde / Klezmer-, Balkan- & Zigeunermuziek


11 februari 2024 – Anita Jongerman / Strijkkwartet & bandoneon


24 maart 2024 – The Hague String / Vrouwelijke componisten