Cult.Centrum Kerk aan de Ring

 

Afbeelding invoegen

De concerten van de Stichting Concerten Hellevoetsluis vinden plaats in het Cultureel Centrum Kerk aan de Ring.De Kerk aan de Ring is een voormalig kerkgebouw in het oude centrum van het vroegere dorp Nieuw-Helvoet (nu gemeente Hellevoetsluis). Het is een laatgotisch bouwwerk, dat rond 1500 werdgebouwd ter vervanging van een houten kapel. De naam was oorspronkelijk Corneliuskerk, genoemd naar de Corneliuspolder waarin Nieuw-Helvoet zich bevindt.

Tot 1574 werd de kerk gebruikt voor rooms-katholieke erediensten. Daarna kwam de kerk in protestantse handen en werden er nog ruim vier eeuwen diensten gehouden door de Hervormde Gemeente van Nieuw-Helvoet. Het kerkgebouw bestaat uit een koor en een transept. Het schip is waarschijnlijk zo'n driehonderd jaar geleden door brand verwoest, waardoor de toren los staat van de kerk. Het historisch kerkgebouw is een beeldbepalend monument, midden in een karakteristiek landschappelijke omgeving. Een aantal jaren geleden werd het dak vernieuwd en de buitenmuren zijn onlangs nog gerestaureerd. De binnenmuren wachten nog op een grondige opknapbeurt.

In 1999 werd besloten het gebouw niet langer te gebruiken voor kerkdiensten. Voor het gebouw is toen een bestemming gezocht, die in overeenstemming is met het karakter van het gebouw en de sfeer van de omgeving. Daarbij is gekozen voor sociale en/of culturele activiteiten, bestemd voor de gehele gemeenschap van Hellevoetsluis en de regio.

Het beheer van het kerkgebouw is in handen van de Stichting tot Behoud en Beheer van de Kerk aan de Ring te Hellevoetsluis.
 
Nadere informatie over deze stichting en over de historie van het gebouw is te vinden op www.kerkaandering.nl